Gjør deg rede til å møte din Gud

«Gjør deg rede til å møte din Gud!» forkynner Herren til sitt folk i Amos 4:12. Det kall som profeten ble gitt av Herren, var å minne folket i hans samtid om én sannhet: Det gjelder å være beredt til å møte Herren på dommens dag!

Herrens dag kommer

Herren hadde sendt Amos til Israel (Nordriket) – som var under Herrens dom. Folket måtte berede seg på Herrens dag – en mørk og tung dag (Amos 5:18-20). At dette budskapet innebar en alvorsfylt kunngjøring, ser vi av uttrykket at «Herren skal brøle fra Sion og la sin røst høre fra Jerusalem» (Amos 1:2). Alvoret i budskapet understrekes ved at det kom «to år før jordskjelvet» (Amos 1:1). Det må ha vært et sterkt jordskjelv ettersom det ble brukt som tidfesting (Sak 14:5).

Men jordskjelvet kan også minne oss om en annen sannhet: Profetens budskap om Herrens dag må ha vært så åndsmektig at det skapte «åndelig jordskjelv» i folkets samvittighet! – Her er vi ved sakens kjerne: Det dreier seg ikke om et menneskelig budskap fra bonden Amos, men det gjelder Herrens radikale ord – om Guds vrede og Guds nåde – med sikte på Herrens gjenkomst. Og utfallet av dommen kan enten bli evig frelse hjemme hos Herren eller evig fortapelse!

Enten de hører eller lar det være

Her berører vi et anfektende problem som mange av Herrens redskaper har kjempet med – nemlig å vitne om det som Herren har åpenbart – enten folk ville høre eller la det være: «For Herren Herren gjør ikke noe uten at han har åpenbart sine skjulte råd for sine tjenere profetene. Når løven brøler, hvem skulle ikke da bli redd? Når Herren taler, hvem skulle ikke da profetere?» (Amos 3:7-8)

Herrens vitner skulle ikke tale mennesker til lags, men de var sendt av Herren med et guddommelig mandat og budskap: «Så er vi da sendebud i Kristi sted, som om Gud selv formaner ved oss. Vi ber dere i Kristi sted: La dere forlike med Gud.» (2Kor 5:20) – Apostelen Paulus hadde ikke noe valg: «For om jeg forkynner evangeliet så er det ikke noe å rose meg for. Det er en nødvendighet som ligger på meg, for ve meg om jeg ikke forkynner evangeliet!» (1Kor 9:16) Et vitne for Herren kan ikke underslå noe. Han må være tro mot oppdragsgiveren. Profeten Esekiel fikk klar beskjed: «Du skal tale mine ord til dem enten de hører eller lar det være. For gjenstridige er de.» (Esek 2:7)

Det gjelder evigheten

I dag er vi veldig opptatt med å forsikre oss på alle mulige måter for dette livet. Men hvem av oss er opptatt med å forsikre oss for evigheten? Ved en evighetsforsikring er kun ett navn, ett verk og en gjerning som har betydning for oss: Det er Jesu Kristi fullbrakte stedfortredergjerning på korset for mine synder – og faktisk ikke noe annet!

Kjernebudskapet lyder derfor slik: «For ordet om korset er vel en dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det en Guds kraft.» (1Kor 1:18) – Med sikte på frelsen, går apostelen så langt som å si: «For jeg ville ikke vite av noe blant dere, uten Jesus Kristus, og ham korsfestet.» (1Kor 2:2) Med andre ord den hellige og nødvendige ensidighet!

Å møte Gud i Ordet

«Gjør deg rede til å møte din Gud!» (Amos 4:12) Det er gjennom ORDET jeg møter ham! – «For Guds ord er levende og virksomt og skarpere enn noe tveegget sverd … Og ingen skapning er skjult for ham. Alt ligger nakent og bart for hans øyne som vi skal stå til regnskap for.» (Hebr 4:12-13) – Og hvis jeg ikke er villig til å la meg ransake av Ordet her i tiden, hvordan vil det da gå meg på Herrens dag?

Å bevares våken

Hva er det som holder en kristen beredt og våken i endetiden? – Min samvittighet er som en vekkerklokke. Den må være justert etter Guds ord i ett og alt! – «Stå da ombundet med sannhetens belte om livet og vær iført rettferdighetens brynje.» (Ef 6:14)

Sannheten er først og fremst evangeliet – Ordet om korset. Når det kommer til sakens kjerne, er det først og fremst budskapet om Jesu stedfortredergjerning som kan holde oss åndelig våkne. For det som holder hjertet levende og varmt er sannheten! – Det virkelig store ved evangeliet er dette: Alt du behøver for å bli frelst, ligger ferdig! All rettferdighet du trenger for å nå himmelen, er lagt til rette for deg: «I hans dager skal Juda bli frelst og Israel bo trygt. Dette er det navn han skal kalles med: Herren vår rettferdighet.» (Jer 23:6)

Fra Jesus kommer
Antikkforlaget,
2002
(Mellomtitler ved red.)