Fra trelldom til frihet

Intervju med Carmen Ascarrunz av Dag Rune Lid

Jeg hadde lest Bibelen tre ganger, fra 1. Mosebok til Johannes åpenbaring, men alltid så jeg bare en fryktelig Gud. Derfor fortonte det seg nærmest som fantasi da jeg begynte å lese andakter av Rosenius. Det kunne ikke være sant at Jesus hadde vasket meg ren, gjennom sin død.

Det er Carmen Ascarrunz som sier dette. Til vanlig jobber hun som assistent for sin mann Gonzalo Ascarrunz, som leder Såmannens arbeid i Bolivia. Såmannen er Lekmannsmisjonen sitt litteraturarbeid i Sør- Amerika.

Hun ble født og vokste opp høyt oppe i Andesfjellene, i landsbyen Valle Grande utenfor storbyen Santa Cruz i Bolivia. Hun utdannet seg til jurist ved universitetet i Sucre, og hun arbeidet først som forsvarsadvokat for barn og ungdom, og senere som forsvarsadvokat også for andre anklagede fram til 2003. Senere arbeidet hun sammen med sin bror fram til 2004.

I 2004 ble Carmen gift med Gonzalo Ascarrunz og de fikk to barn, Natalia (17) og Bernardo (15), og hun har valgt å være hjemmeværende med dem. De bor nå i Sucre i Bolivia, hvor Såmannen har sitt kontor.

Fikk se Lyset

Jeg bestemte meg for å være kristen som ung, men jeg hadde mye uoppgjort med Gud. Jeg så sannheten om meg selv, og det var alltid noe som manglet. Kjernen i budskapet som ble formildet i den forsamlingen jeg gikk i, var loven. Det vi måtte gjøre og det vi ikke måtte gjøre. Det var tungt å være en kristen på denne måten.

Jeg var sikker på at jeg var uverdig til noen gang å få komme til himmelen. Jeg sa til Gud: ’Jeg kan ikke gå på din vei, men jeg kan heller ikke gå ut i verden.’ Det var et veldig trist liv. Det gikk slik i flere år. Jeg hadde lært meg mange bibelvers utenat, og jeg forsøkte å være en god kristen. Men det var noe inne i meg som sa at det var ikke nok.

Så kom det en bok fra Argentina. Dette var den lille Husandaktsboken til Rosenius, og den var gitt ut der via en svensk misjonær. Denne boken kom på forunderlig vis i min hånd, og mine åndelige øyne ble åpnet.

Ved å lese denne andaktsboken så jeg at jeg aldri ville klare å bli en god kristen, men så fikk jeg se at Jesus hadde levd et fullkomment liv for meg. Det var så spesielt! Jeg fikk se ham som er Lyset og jeg ble født på ny.

Ble fylt av en usigelig glede

Det var gjennom andakter av Rosenius at Guds kjærlighet i hans Sønn, Jesus Kristus, ble åpenbart for meg. Guds miskunnhet nådde meg til sist, trett som jeg var, og helt utmattet av det religiøse livet som jeg hadde forsøkt å leve. – Inntil da hadde jeg vært en religiøs som hadde en forferdelig stor frykt for Gud. Jeg visste at jeg aldri kunne møte Gud slik som jeg var. Det kunne aldri lykkes for meg, til tross for alle forsøk på forbedringer, sier hun.

Som nevnt hadde hun lest bibelen tre ganger, men alltid så hun bare en fryktelig Gud. Han var som en fortærende ild som kunne avslutte hennes liv når som helst.

Selv om jeg også kunne lese glimt om hans kjærlighet, var det bare dommen og kravene som nådde inn til meg – og de var umulige å innfri. Da det gikk opp for meg at han hadde gjort alt til min frelse, at han er forløseren, ble jeg fylt av en usigelig glede. Velsignet være Herren, som viste meg Guds kjærlighet!

Andre måtte få høre budskapet

Det jeg hadde sett inn i, fikk jeg trang til å dele med familien min. Det var som om jeg ikke klarte å dele det med dem, for det virket å være for utrolig det jeg hadde opplevd og få se inn i.

Jeg begynte å be helt konkret om å få tak i flere eksemplarer av denne boken som jeg kunne gi til familien min, så de selv kunne se hva som stod skrevet. Det gikk noen år – og ved Guds nåde og miskunn traff det seg slik at Ingar Gangås og min mann Gonzalo ble kjent.
Det førte til trykking av ulik litteratur gjennom Såmannen, og den første boken som kom ut var den store Husandaktsboken til Rosenius. Da den kom ble den delt med familie og venner, og nå ser vi resultatet – det skjer en oppvåkning og vekkelse i hjertene.

Jeg kan ikke få sagt det sterkt nok hvor viktig det er å nå ut med slik frigjørende litteratur. Min søster, Rebeca, har nå opplevd det samme som meg, og deler evangeliet med andre som hun møter. Særlig Husandaktsboken er slik at den setter sjelen i frihet, den fører meg fram til Jesu føtter, og det jeg finner der gjør at jeg blir «oppfrisket» i Ånden, sier Carmen.

Flere blir frelst

To av dem som har fått Husandaktsboken, og som jeg har delt mitt vitnesbyrd med, studerte jeg sammen med. De er begge advokater. Både Sandra og Wilson, som de heter, hadde begge på hver sin måte kommet opp i vanskelige familiesituasjoner.

Da jeg gav dem hvert sitt eksemplar av Husandaktsboken, førte det til at de begynte å lese regelmessig. Nå ringer de meg jevnlig begge to og forteller om hva de har sett og lest. Deres øyne er blitt åpnet slik at de har funnet hvile i evangeliet, sier de. Og de takker hjertelig for denne boken, som gir dem åndelig føde hver dag.

Andre ganger kan de ringe for å spørre om ting som de ikke forstår, og de er veldig mottakelige for budskapet. Nå deler de det de har opplevd med andre som de treffer, eller som de kan nå via sosiale medier, sier hun.

Kristus gir hvile

Far til Carmen, José Manuel Rosado Vidal, ble født i 1919 og døde i 1997. Han tok imot Jesus som sin frelser bare 9 år gammel og delte Guds ord med familien. Moren Pacifica Lambertin Molina var 20 år yngre enn faren.

Moren min tok imot Jesus en god stund etter at hun giftet seg, men etter at hun fikk Husandaktsboken av Rosenius ble livet omsnudd, og hun levde i et spesielt nært og godt forhold til sin frelser. Hun snakket med Jesus som om han var ved hennes side, og stolte på at han kunne hjelpe i alle livets situasjoner. Hun døde av covid i januar 2021, forteller Carmen.

Jeg har 7 søsken. Vi bestemte oss alle for å bli kristne da vi var barn. Vi levde et religiøst liv, men Jesus hadde ikke så stor plass i våre liv. Det gikk mest på å leve så godt en kunne.

Nå er tre av mine brødre blitt kjent med Husandaktsboken, og gjennom den daglige lesning er de blitt kjent med Jesus Kristus og har funnet hvile i ham. Takket være denne frigjørende boken har de blitt mer grunnfestet i troen, sier hun.

En fjerde bror, som er advokat, pleier å ha Husandaktsboken med når han besøker fengslet og snakker med fangene, og han gir boken til de av sine klienter som ønsker å ta imot den. Slik spres budskapet om friheten i Kristus også inn i mørke fengselsceller høyt opp i Andesfjellene i Sør-Amerika. Måtte det nå inn i mange hjerter!

Carmen avslutter intervjuet med ønske om Guds velsignelse over vennene i Norge, og hilser spesielt dem som de traff på sin rundreise i mai i år.