Velkommen til våre nye websider. Her finnes informasjon om vår virksomhet, i tillegg til mange oppbyggelige artikler og opptak.

Artikkel register

Søk

Lov og Evangelium - Tidligere Artikler

En julesang til glede for mange

En julesang til glede for mange

Av Ingar GangåsJulesangen ”Glade jul, hellige jul” har sunget seg inn i manges hjerter. Melodien har sin opprinnelse fra Østerrike, hvor den er kjent til ”Stille Nacht, heilige Nacht”.

Man trodde først at melodien var en folketone fra Zillerthal i Tyskland. Mange mente at det var Michael Haydn som hadde skrevet den. Men en henvendelse til St. Peters-kirken i Salzburg avdekket at den ble komponert av østerrikeren Franz Gruber, en fattig veversønn som senere ble organist i Oberdorf kirke. Hans yngste sønn var nemlig korgutt i Salzburg på den tiden forespørselen kom, og kunne fortelle om sangens tilblivelse.

Orglet i Oberdorf var under restaurering. Det nærmet seg jul, året var 1818, og Franz Gruber satte derfor melodien for to stemmer, kor og gitarakkompagnement. Presten, Joseph Mohr, skrev teksten. Sangen ble framført under julegudstjenesten. Presten Mohr sang melodistemmen og spilte til på gitar, mens komponisten Gruber sang bass.

Orgelbyggeren, som var til stede, ble sterkt grepet, og han var så begeistret at han tok både tekst og melodi med seg til Zillerthal. Fire søstre med etternavn Strasser, hadde den så med seg rundt på konserter sammen med andre nasjonale sanger.

Slik gikk det til at denne vakre julesangen fant veien fra en liten fjellbygd og videre til Europas storbyer, for så å bli kjent verden over.

Opplysningene hentet fra
Kristen Sang og Musikk”,
Runa Forlag, Oslo, 1962

Glade jul, hellige jul!

Engler daler ned i skjul.

Hit de flyver med paradisgrønt,

hvor de ser hva for Gud er skjønt.

:/: Lønnlig iblant oss de går. :/:Julefryd, evige fryd,

hellig sang med himmelsk lyd!

Det er engler som hyrdene så

dengang Herren i krybben lå.

:/: Evig er englenes sang. :/:Fred på jord, fryd på jord,

Jesus-barnet blant oss bor!

Engler synger om barnet så smukt.

Han har himmeriks dør opplukt.

:/: Salig er englenes sang. :/:Salig fred, himmelsk fred

toner julenatt her ned.

Engler bringer til store og små

bud om ham som i krybben lå.

:/: Fryd deg hver sjel han har frelst! :/:

Sb nr. 632

L&E 43. årgang, nummer 10