Misunnelse blant brødre

Misunnelse blant brødre

Barnestykke av Mia Hallesby

De første brødrene på jorden het Kain og Abel. De var sønner av Adam og Eva. Kain arbeidet med jorden. Han dyrket korn og alle slags grønnsaker. Abel var mer glad i dyr. Derfor ble han gjeter og hadde mange sauer.

En dag ofret de begge til Herren. Kain ofret av det han høstet på åkeren. Abel ofret den beste sauen. Abel trodde på Gud, men det gjorde ikke Kain. Derfor så Gud vennlig til Abels offer, men ikke til Kains. Da ble Kain sint, og da de en gang var ute på jordene, tok han livet av Abel. Ja, det er sant – så sørgelig og trist det er å høre om det som skjedde mellom de første brødrene på jorden. Jeg tenker du sier: «Men hvordan kunne Kain være så slem å slå sin bror i hjel?»

Da skal jeg først fortelle deg om en liten plante som vokser i et land som heter Brasil. Den er i begynnelsen en bitte liten plante som slynger seg nede ved roten av et tre. Den ser slett ikke farlig ut. Men etter hvert som den vokser, kryper den oppover og slynger seg rundt stammen. Så kryper den videre utover grenene til hver eneste liten kvist. Overalt slynger den seg. På den måten kveler den treet så det visner og dør.

Morderen blir planten kalt.

I Kains hjerte hadde den stygge planten som heter misunnelse, funnet sin plass. Han så hvordan alle var glade i Abel, fordi han var snill og god. – Da skulle du tro at Kain også ville forsøke å bli det. Men nei, – i stedet lot han den stygge planten vokse. Han ble mer og mer misunnelig. Til slutt hatet han sin bror, og orket ikke engang å se ham. Og så vet du hvordan det gikk.

Så vonde kan vi mennesker bli, når vi ikke lar Gud hjelpe oss å drepe den første onde spiren inne i hjertet vårt. Gud måtte derfor gi oss et bud om dette. Det er det femte bud, og det heter:

Du skal ikke slå i hjel!

Fra «Barneandakter»,

Indremisjonsforlaget, 1946