Hva betyr Jesu oppstandelse?

«Jeg kunngjør dere, brødre, det evangelium som jeg forkynte for dere, det som dere også tok imot, som dere også står fast i. Ved det blir dere også frelst dersom dere holder fast ved det ordet jeg forkynte dere – om dere da ikke forgjeves er kommet til troen. For jeg overgav dere blant de første ting det som jeg selv tok imot: At Kristus døde for våre synder etter Skriftene, og at han ble begravet, og at han ble reist opp på den tredje dag etter Skriftene.» (1 Kor 15:1-4)

Paulus skrev to brev til menigheten i Korint, 1. og 2. Korinterbrev. I disse brevene tar han opp en rekke saker som har betydning for de troende. Blant annet skriver han om nådegavene, det kristne livet, om nattverden og forkynnelsens betydning. Dette viser oss at de kristne trenger veiledning, og at det skal gis undervisning om mange forskjellige temaer fra Guds ord.

På slutten av Andre korinterbrev vil imidlertid Paulus minne sine lesere om hva det er i Bibelens budskap som er viktigst for dem. Det er ikke læren om nådegavene, heller ikke formaningene om hvordan vi skal leve, men et helt bestemt budskap vi trenger for å bli bevart som kristne. Ved det blir dere frelst dersom dere holder fast ved det, skriver Paulus (vers 2).

Hva slags budskap er det Paulus sikter til her? Leser vi hva han skriver i teksten over, oppdager vi at det dreier seg om et budskap som har følgende kjennetegn:

  • Det er et budskap som de troende har hørt før, altså ikke noe nytt.
  • Det er et budskap som de allerede hadde tatt imot. – Det er et budskap som de står fast i.
  • Det er et budskap som hører til det første Paulus lærte dem.

Det er frelsens budskap Paulus sikter til. Og så langt jeg ser, er det et bestemt aspekt ved dette budskapet han ønsker å rette fokus på, nemlig læren om Jesu oppstandelse. Frelsens budskap er jo todelt. Det handler ikke bare om Jesu død, men også om hans oppstandelse.

Oppstandelsens betydning
Ikke alle kristne tenker over hvilken betydning Jesu oppstandelse har for vår tro og frelse. Derfor skal vi stanse opp for nettopp denne siden ved vår tro i det følgende. Bibelen viser at det er en bestemt sammenheng mellom synd og død, på den ene siden, og en tilsvarende sammenheng mellom det å leve etter Guds lov og det å eie retten til å leve evig, på den andre siden. Den som synder skal dø, leser vi i Romerbrevet 5:12. Den som oppfyller loven og er rettferdig, skal derimot leve. Han skal ikke dø (3 Mos 18:5).

Den lovmessighet som Gud har satt mellom rettferdigheten og livet, er nøkkelen til å forstå hvorfor Jesus ble reist opp fra de døde. Samtidig gir den oss nøkkelen til å forstå hvorfor de som tror på Jesus også får retten til å leve. Så hvorfor stod egentlig Jesus opp? Svaret er at han var rettferdig. Han hadde oppfylt alle lovens krav, derfor hadde han rett til å leve evig.

Denne retten beholdt Jesus, selv om han også fikk ansvaret for all verdens synd. Fordi Jesus bar synden, kom han inn under den lovmessighet som gjelder mellom synd og død. Bibelen lærer jo nettopp at synd fører til død og dom. Men døden kunne ikke holde på Jesus. Gud reiste ham opp fordi han i seg selv var rettferdig og hadde rett til livet. Ved sin oppstandelse overvant Jesus synden og dødens makt – ikke bare for seg selv, men også for oss.

Oppstandelsen og frelsen
Hva betyr dette for deg og meg som tror på Jesus? La oss svare på dette spørsmålet ved å kaste et raskt blikk på et av de andre sentrale punktene i Bibelens lære, nemlig læren om rettferdiggjørelsen. Det er dessverre ikke så vanlig å ha klarhet i hva læren om rettferdiggjørelsen går ut på. Læren er imidlertid livsviktig. Å ikke kjenne til den, er som å ikke vite hvor lysbryteren er når du er inne i et mørkt rom. Du ser ikke sammenhengen og finner ikke ut hva det vil si å være en kristen.

Ifølge Bibelens lære gir Gud deg Jesu rettferdighet i det øyeblikk du tror på ham. Fra dette øyeblikket anser Gud deg like uskyldig og ren som Jesus selv. Og når du får Jesu rettferdighet, får du også retten til det evige livet.

Fra det øyeblikk kan det sies to ting om deg: På den ene siden fortsetter du å være et menneske som en gang skal dø. På den andre siden er du et menneske som skal leve, i evighet. Likesom døden ikke kunne holde på Jesus, kan den heller ikke holde på deg som tror på Jesus. Du eier jo hans rettferdighet, og derfor skal du leve. Den lovmessighet som gjelder dine synder og døden, er overvunnet. Du eier Jesu rettferdighet, og med dette retten til evig liv.

Hvordan bli rettferdig?
Bibelen lærer at vi mennesker kan bli rettferdige for Gud på to måter: Enten ved våre gjerninger, eller ved tro. Den som selv oppfyller Guds lov, skal leve evig. Det har bare Jesus klart. Retten til det evige liv tilhører derfor ham, og dem han gir denne retten. Alle dem som tok imot ham, gav han rett til evig liv.

Det går altså an å bli rettferdig for Gud ved tro. Den som tror, blir tilregnet Jesus rettferdighet. Gud lar Jesu rettferdige liv gjelde for den som tror på ham. Derfor står det i Romerbrevet at «den rettferdige av tro, skal leve.» (Rom 1:17)

Glem ikke at Jesus er oppstanden, og at han lever i Himmelen. Glem ikke at han hver dag går i forbønn for deg, og at han står for Guds trone som din talsmann og forsvarer. Glem ikke at han viser Faderen sine naglemerkede hender, og ved det vitner om at vår gjeld til Gud for evig er sonet og betalt. Glem heller ikke at Gud Fader ser deg gjennom sin Sønn Jesus Kristus, som fullkommen og ren.