Nytt fra Moldova

Av Per Bergene Holm

Den politiske situasjonen i Transnistria er meget ustabil. Landets ledere kjenner seg presset av omverdenen og strammer grepet.

Den dagen jeg reiste hjem fra siste besøk, 24. november i fjor, ble sønnen til Natalia og Vladimir Moser, Boris, som arbeider i et større privat firma, arrestert. Deres egen leilighet ble også ransaket av politiet. De var ute etter penger. Anklagene går ut på at Boris har fått penger under bordet og at disse overføres til familien gjennom besøk fra utlandet. Familien Moser er ikke den eneste som har opplevd utpressing den siste tiden.

Politiet krevde løsepenger for å slippe Boris fri. Foreldrene solgte bilen og leiligheten hans, og klarte å skaffe tilveie nesten 40.000 USD. Men da det var betalt, fikk de beskjed om å betale dobbelt så mye. De kunne jo bare selge sin egen leilighet og de som tilhører den lutherske kirken, var beskjeden de fikk!

Boris sitter i varetekt i en kjellercelle med dårlig luft, har gått ned 20 kilo, plages med astma og er alvorlig syk.

Natalia og Vladimir har gjort alt de kan for å hjelpe, kjenner seg truet og er helt maktesløse overfor myndighetene.

Vær med å be for familien Moser og den hardt prøvede lutherske kirken i Moldova!