­- Det er ikke vårt kall å følge med tiden!

­­– Det er ikke vårt kall å følge med tiden!

Det er forkynner og tidligere bibelskolelærer Karl Riis som understreker dette. Nå i februar besøkte han og kona, Birthe, Bibelskolen på Fossnes, hvor han hadde et seminar over temaet «Gudsfrykt». For noen år tilbake skrev han også en bok over dette emnet, som ble utgitt i Danmark.

De kommer opprinnelig fra Jylland, men etter at Karl Riis ble ansatt på Luthersk Missionsforenings Højskole i Hillerød i 1977 på Nord-Sjælland, ble de boende der.

Luthersk Missionsforening er en fri lekmannsbevegelse, og har sine røtter fra en vekkelsesbevegelse som går tilbake til 1800 tallet. Christian Møller, som stiftet denne bevegelsen, hadde mye kontakt med C. O. Rosenius fra Sverige. Forkynnelsen ble sterkt preget av hans syn og skrifter.

– Gjennom forkynnelsen i LM ble jeg selv en kristen, og siden har vi begge blitt bevart gjennom denne forkynnelsen, og har fått vårt åndelige hjem her, sier han.

Årene ved Højskolen i Hillerød

– Årene på Højskolen opplevde jeg som en meget rik og velsignet tid, men jeg følte også på det store ansvar det var å stå i denne tjenesten. Jeg tenker på hva Paulus skriver i 2Tim 2:2: «Det du har hørt av meg i mange vitners nærvær, overgi det til trofaste mennesker, som også er i stand til å lære andre.» Dette aspekt har vært der hele tiden for meg.

– Vi skal få være med å lede unge mennesker inn i Guds Ord og danne dem slik at de får trang til å gå med Ordet til andre. Dette å være vitne til at Guds Ord gjør sin gjerning i elevene, og at de kommer til et åndelig gjennombrudd og får se inn i evangeliet, har vært meget rikt. Også dette å se at de modnes i sitt gudsliv. Men det har også vært en stor smerte i tilfeller der dette ikke skjer, påpeker Riis.

Viktig med bibelskoler

– Bibelskolene har hatt veldig stor betydning opp gjennom tidene. Det går tilbake like til profetskolene på Elias og Elisas tid. Bibelskolene har også hatt stor betydning ute på våre misjonsfelter.

– I vår tid, som er en åndelig mørk frafallstid, kan det vise sig at en bibelskole vil være et sted der gudslivet kommer til å overleve. God og solid bibelundervisning er helt avgjørende på en bibelskole. Vi har så lett for å bli opptatt med så mange andre tidsaktuelle ting som lett kan forskyve tyngdepunktet, men bibelundervisningen må være det sentrale.

Han understreker at det også er viktig at elevene trives både menneskelig og åndelig, og mener at den ånd som råder i et godt og varmt kristent miljø, kan få stor betydning for både den menneskelige og åndelige utvikling for den enkelte.

– Bibelskolen skal også formidle visjoner, der omsorgen for sjelers frelse er det viktigste. En skal også gi unge mennesker syn og kall for tjenesten i Guds rike, og for utbredelse av evangeliet til folkegrupper som ikke har hørt. Det å være på en bibelskole, er ikke som et vanlig arbeid, men må sees på som en tjeneste i Guds rike.

Felles kall

Birthe Riis påpeker at hun har sett det som sin viktigste oppgave å være hustru og mor. – Mitt kall har vært å være en støtte for Karl, og ta meg av barna. Karl reiste i den første tiden som forkynner, og jeg ble mye alene med barna. Kvinnens plass har aldri vært noe problem for meg.

– Etter at vi flyttet til Hillerød, ble det etter hvert litt annerledes. Da jeg har faglig bakgrunn fra psykiatrisk sykepleie, har jeg vært tilgjengelig i mer sjelesørgerisk arbeid der elever eller andre personer med menneskelige, psykiske og åndelige problemer kunne få samtaler, sier hun.

Alt er relativt

– Vi smittes i dag mer enn før av tidsånden og denne verdens tankegang. Mange har en meget stresset arbeidssituasjon, og er opptatt av så mange ting. Et ord som postmodernisme kan betegne vår tid. Denne innflytelse er meget sterk i dag, også langt inn i kristne miljøer. Hva som er absolutt sannhet og virkelighet er det ingen som vet, sies det. Alt er relativt.

– Det som er sannhet for meg, er det rette for meg. Noe annet som er sannhet for deg, er det rette for deg. Jeg har min mening, og du har din. Alt blir den rene normløshet. Dette synet påvirker også tilliten til Bibelen som Guds Ord i dag.

– Her må vi løfte frem hva Bibelen sier, og gjøre det klart at Bibelen er klar og utvetydig i spørsmålet om hva som er sant og rett. Vi erkjenner at vi ser stykkevis og delt, men det grunnleggende er at Bibelen er klar.

– Vi må bli fastholdt i at Bibelen er Guds åpenbarte Ord. Guds Ord sier: «Etter at Gud i fordums tid mange ganger og på mange måter hadde talt til fedrene gjennom profetene, så har han nå i disse siste dager talt til oss gjennom Sønnen. Ham har han innsatt som arving til alle ting. Ved ham har han også skapt verden» (Heb 1:1-2). Sannheten er en person. Jesus sier: «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten gjennom meg» (Joh 14:6). Det må være klart at Kristus er Skriftens stjerne og sentrum.

Vekkelsestonen

må ikke forstumme

– I min ungdom var forkynnelsen ganske bestemt mer vekkelsespreget enn den er i dag, men på den annen side kanskje mer ensidig. Innen LM har nok forkynnelsen utviklet seg i retning av at den har fått med seg mer av hele Guds råd til frelse. Vi har fått en sterkere bibelsk fylde i forkynnelsen.

– Faren er at forkynnelsen kan bli teoretisk og riktig, men mangler ånd og gjennomslagskraft. Det kan bli slik at en mangler åndskraft til å nå inn til mennesker. Det sjelesørgeriske aspektet kunne kanskje vært sterkere, det vil si omsorgen og den menneskelige varme for den enkelte tilhører.

– Vitnesbyrdet i forkynnelsen var uten tvil sterkere før. Vekkelsestonene må ikke forstumme. Det er meget avgjørende at man blir ført inn i Guds lys og får møte Guds nærvær i Ordet. Her er det avgjørende at vi alle, også forkynnerne, selv lever fortrolig med Gud, sier Riis.

– Vi har fra vår tidligste ungdom fått synet for misjon både hjemme og ute lagt inn i våre hjerter. Men vi har selvsagt fått misjonsarbeidet enda tettere inn på livet gjennom vår datters arbeid som misjonær i Etiopia. Både gjennom hennes brev, og et besøk i Etiopia, har vi fått mer detaljert innsikt, sier ekteparet.

Mine får hører min røst

– Jeg er selv blitt meget beriket ved å lese bøker som andre har skrevet. Å lese god litteratur er av stor betydning for en kristen. Jeg behøver bare å nevne den velsignelse kristen oppbyggelseslitteratur har vært gjennom tidene. Men også bøker om emner som formidler ny innsikt og forståelse, har sin store betydning. Derfor vil jeg gjerne oppfordre til å lese noe godt.

– Jesus nevner tre kjennetegn på en kristen, og knytter noen store løfter til dette, og de er viktige å ha for øye for kristne i en tid som vår. Jesus sier: «Mine får hører min røst, jeg kjenner dem, og de følger meg. Og jeg gir dem evig liv, de skal aldri i evighet gå fortapt, og ingen skal rive dem ut av min hånd» (Joh 10:27-28).

– La meg til slutt få understreke viktigheten av å høre Jesu røst, og det at han virkelig kjenner oss som sine. Det er ikke vårt kall å følge med tiden, men å følge Jesus i tiden, avslutter den danske bibellæreren Karl Riis.

Red.