Bibelseminar i Moldova

Siste helgen i juni var det bibelseminar i den Lutherske kirken i Moldova. Seminaret fant sted i Kamenka og talere var Per Bergene Holm og Vladimir Mozer. Med tilreisende både fra Tiraspol og fra Norge, var vi rundt 20 personer på møtene, da var også møtesalen i Kamenka ganske full. Per Bergene Holm hadde bibeltimer over Kolosserbrevet. Manus for bibeltimene var på forhånd sendt til Vladimir og Natalia Mozer for oversettelse til russisk. Forsamlingene i Kamenka og Tiraspol er russisktalende, og bibeltimene ble lest opp i russisk oversettelse på møtene. For denne bibelhelgen viste det seg å være en særlig god løsning, all den tid bibeltimeholder Per aldri kom med til Moldova. Han måtte bli igjen hjemme i Norge på grunn av passproblemer på Gardemoen. Vladimir talte også på ett av møtene. Vladimir og Natalia var med på alle samlingene via skype. Det kommuniseres da via PC, med både video og lyd. Fra Norge var det Erik Asdahl og Lena og John Peder Samdal som var tilreisende. De deltok også på møtene med hilsener og sang til forsamlingen.

Flokken som var samlet til bibelseminar var ivrige til å høre og følge med i sine Bibler på det som ble talt fra Guds ord. Det er oppmuntrende med mennesker som gjerne vil høre Guds ord, det være seg i Moldova som i Norge. Mens vi i Norge må sies å være velsignet med mange som forkynner Ordet, så er ikke det tilfellet i Moldova. I de tre forsamlingene som hører til den Lutherske kirken, er det kun Vladimir som forkynner Ordet. På grunn av den politiske situasjonen i Moldova er det ikke trygt for Vladimir og Natalia å reise til den russisktalende delen av landet, der forsamlingene i Kamenka og Tiraspol befinner seg. Skulle vi be høstens Herre å reise opp flere arbeidere som kan tjene i forsamlingene i Moldova. De trenger hjelp og veiledning i Guds ord og i det daglige livet som kristne. Slik det er i dag bærer Vladimir og Natalia det meste alene, kunne vi be om noen som kunne stå sammen med dem i arbeidet og som fysisk kunne være tilstede i Kamenka og Tiraspol.

Det har i sommer vært skifte i den politiske ledelsen i Moldova. Vi kan håpe på at dette skal bedre forholdene for folket i landet. Det er i dag det fattigste landet i Europa og har lidd under dårlig politisk styring med mye korrupsjon. La oss be for de som styrer i våre land, de som er satt i denne tjeneste av Herren. At våre politikere kunne få nåde til å tjene folk og land på en god måte.

Reisen til Moldova var rik på inntrykk og opplevelser. Vi fikk oppleve ballett, Svanesjøen, i nasjonalteateret i hovedstaden Chisinau. Der fikk vi også være med på sykebesøk, da en av kvinnene i forsamlingen i Tiraspol var innlagt på sykehus i hovedstaden. Her var det flere som delte rom, noe som ikke hindret oss i å samles i bønn rundt den sykes seng før vi gikk fra henne. Det var oppmuntrende og se med hvilken frimodighet de gikk med Jesus i hverdagen. Lyset var ikke satt under skjeppen, men fikk stå i lysestaken og lyse for menneskene. Vi var også på besøk hjemme hos noen venner av Vladimir og Natalia, her fikk vi omvisning i hagen som var dyrket opp med flere titalls ulike typer frukt og grønnsaker. Her ble vi også bydd på stekt kylling og tradisjonell moldovsk mat. Det var en fin opplevelse, både med god mat og stor gjestfrihet. Så kunne vi sagt mye om bilkjøring og trafikken i Moldova. Vi reiste med bil fra Chisinau til Kamenka i Transnistria, en tur på 2,5 – 4 timer, alt etter sjåfør og tidsbruk i grensekontrollen. En spennende opplevelse for trauste nordmenn fra et vel regulert samfunn. For å sitere UDI i sine reiseråd for nordmenn som skal til Moldova:

«De fleste reiser til Moldova gjennomføres uten spesielle problemer, men det er risiko knyttet til dårlig infrastruktur og transportsikkerhet. Reisende bes også utvise forsiktighet ved besøk til den selverklærte republikken Transnistria.»

Vi er takknemlige etter å ha fått være med på denne turen, oppleve vennligheten i folket og fellesskap i Guds ord. Så sitter vi også igjen med en bønn til Gud om at han måtte åpne dører i dette arbeidet. At Ordet kunne få vinne mennesker til Kristus. At forsamlingene i den Lutherske kirke kunne få oppleve vekkelse, en Ordets vekkelse slik at vitnesbyrdet og gleden over frelsen i Jesus kunne få bryte fram. Og det er vår bønn at Herren måtte reise opp arbeidere til sin høst også her.

Skrevet av Lena og John Peder Samdal