Prinsessen og skatten

Prinsessen og skatten

Barnestykke av Johannes Thorvaldsen

Det fortelles om en prinsesse at hun fikk en veldig kostbar gave til sin fødselsdag. Den kostet mange, mange penger. Men hennes far, kongen, ville gi henne en slik fin presang. Han hadde råd til det.

Men denne gaven så ikke så fin ut akkurat. Det var ganske enkelt en liten jernkule. Prinsessen ble veldig skuffet da hun pakket ut kulen av den fine esken. Hun skjøv den fra seg og så bedrøvet ut.

«Vær ikke så snar til å skyve gaven din fra deg», sa kongen. «Du bør først se nøye på den».

Motvillig og sur tok hun jernkulen til seg igjen og vendte på den. Da oppdaget hun en liten, nesten usynlig lås. Ved å trykke på den sprang kulen opp som to halvkuler. Tenk, så viste det seg at inni var det en kule av sølv. Prinsessen ble nysgjerrig. Kanskje det var enda mer? Jo, det var en lås igjen. Den lot seg også åpne, og hva så hun? Jo, det var en kule av gull.

Kunne det nå være mer? Å, – tenk! – Hva så prinsessen?

Jo, der inne i gullkapselen lå en funklende diamant. Nå ønsket ikke prinsessen at det skulle være mer. Hun tok diamanten mellom fingrene. Å, hvor den funklet! Så var det altså den hun holdt på å kaste fra seg. Da gråt hun av glede, og kongen hadde visst aldri sett datteren sin så glad.

Denne fortellingen kan hjelpe oss til å forstå verset vårt i dag. Det står i 2Tim 1:14:

«Ta vare på den fagre skatt som er betrodd deg, ved Den Hellige Ånd, som bor i oss!»

En stor konge har gitt deg og meg en kostbar gave. Du vet hvem den kongen er. Det er kongen over kongene, Gud, vår himmelske far. Men mange blir like sure og ufornøyde som prinsessen når de tilbys denne gaven.

Men hva er det for en gave? Verset vårt kaller det for en fager skatt. Ja, det er det også. Det er evangeliet om frelsen i Jesus.

Mange unge sier: «Det er ikke noe for oss dette med kristendom og bønn og bibel og møter». De skyver det fra seg. De synes det stråler mer av dans og verdslige gleder.

Men de som gir seg til å se litt nøye på livet med Jesus, de får se at det blir mer og mer verdifullt. De finner mer og mer fint i Bibelen, bønnen og samfunnet med de troende. Det åpner seg akkurat som prinsessens jernkule.

Det sto jo at Den Hellige Ånd viser oss skatten. Og skatten er Jesus selv. Tenk om du skulle miste den!

La oss be om at det ikke må hende.

Fra barne-andaktsboken «La de små barn komme», Lunde forlag, 1991