Glimt fra Tinguipaya

Tekst og foto: Ingar Gangås
Et par timers kjøretur fra gruvebyen Potosi, sør i Bolivia, ligger landsbyen Tinguipaya, på ca. 3 200 meters høyde. Her bor det quechuaindianere som holder sine små åkerlapper i hevd slik de har gjort i generasjoner. Langs veien så vi flere dyr; lama (bilde 1), alpakka og sauer, og da vi nærmet oss landsbyen passerte vi noen okser som dro plogen (bilde 2).

Nedkjøringen til Tinguipaya (bilde 3) foregår på bratte grusveier, og bortenfor landsbyen slynger veien seg videre opp mot fjellet Malmisa som rager ca. 6 000 m.o.h.

Evangeliet kom hit med norske misjonærer for om lag 30 år siden. Nå skal vi være med på et møte i den lutherske kirken . Mange i dette fjellområdet har fått høre ordet om Jesus. Terrenget er bratt, men folket er vant til å benytte føttene når de skal på møte.

Det kan samles inntil 500 tilhørere når de kristne kommer sammen til stevne på høytidene. Flere har flyttet inn til Potosi og er med i forsamlingene der. Et ungt par ble viet der denne helgen, og mange skulle dit. Derfor var vi få tilhørere denne søndagen (bilde 4). Joel Vera (med sangbok og oppslått bibel) var med oss som kjentmann. Han har vokst opp her. Nå er denne evangelisten blitt forretningsmann i storbyen Sucre. Hans bror, Daniel, talte Guds ord på møtet. Vitnesbyrdet hans grep oss. Han ble omvendt i Argentina etter å ha «rømt» fra farens oppfordring til å vende om til Gud. Daniels ønske nå er at Joel også skal vende tilbake til forkynnergjerningen.

Her – og på flere andre steder i Andesregionen – er det behov for kristen litteratur på quechua. Sammen med Luthersk Litteraturmission i Sverige vil Lekmannsmisjonen være med å spre noen hefter av Carl Olof Rosenius, Ole Hallesby, Carl Fr. Wisløff og Josef Imberg.

Fra landsbyen Tinguipaya. Bratte skråninger er ikke til hinder for husbygging når du er fattig og ikke har råd til en kostbar tomt! (Foto: Reidar Heian)

Den lutherske kirken i Tinguipaya er sentralt plassert. Husene bygges av soltørkede jordblokker.