Lovens endemål…

Lovens endemål…
Av Hermod Hogganvik

«Kristus er lovens endemål, til rettferdighet for hver den som tror». Men selv om lovens endemål altså er at du skal få del i Kristus og hans rettferdighet og frelse, kan ikke loven drive deg lenger enn til Kristus.
Du kan foreta deg alt det loven kan drive deg til: «Bestemme deg for å bli en kristen», «bøye deg», «gi deg over til Gud», og med din egenvilje «ta imot Jesus», som alt sammen er det beste du noen gang har gjort. Men Guds rettferdighet og frelse i Jesus Kristus får du ikke med noe av dette.
Lovtrellen griper aldri den rene evangeliske lære om frelse for syndere i Jesus Kristus alene. Det ligger til vår adamittiske, loviske natur at vi absolutt skal delta med et eller annet i selve omvendelsen, for å kunne føle oss trygge på at vår omvendelse er rett.

Den Romersk-katolske kirke står den dag i dag fast, ikke bare på bannlysingen av Luther, men også på bannlysingen av hver en sjel som er frelst på det rene evangelium om Guds Sønn. «Det heter i Trientinerkonsilets beslutning (sess. VI, can. 11): «Hver den som påstår at mennesker blir rettferdiggjort alene ved tilregnelsen av Kristi rettferdighet … han være forbannet!» (David Hedegård: Ekumenismen och Bibeln, s.81)
Der er også fremdeles i våre land flere som vil være alvorlige, bibeltro kristne, som fastholder at det er altfor lettvint og ubibelsk å innby til frelse: «Kom som du er!» Disse har aldri virkelig fått se hvordan de selv er – !

Når Jesus sier: «Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye, enn for en rik å komme inn i Guds rike», sier disiplene: «Hvem kan da bli frelst?» Men Jesus ser på dem og sier til dem: «For mennesker er dette umulig, men for Gud er alt mulig», Mat 19:24- 26.
Det høres ikke slik ut i dagens forkynnelse. Men Jesus har altså selv sagt at for mennesker er det umulig å bli frelst. «Men for Gud er alt mulig», føyer han til.

Når loven har drevet oss til Kristus, er det evangeliet som må få banke på døren og kalle deg ved sin nåde, åpne døren, gå inn og innta hjertet, og holde festningen/hjertet – alt sammen ved evangeliet om Guds Sønn!, Gal 1:6, Kol 1:6, 1Pet 1:23, 25, Fil 1:6, Ef 3:17-19.
Da får Gud all ære for din frelse, og da blir bekjennelsen dypest sett benådede synderes lovprisning til Gud: Store Gud, vi lover deg!
Og «budet er blitt til liv» ved evangeliet, i Kristus, lovens endemål!

Utdrag fra bladet Arven,
nr. 2, april 2004 (www.arven.net).