Referat fra påskeleir på Ersdaltun 13.-16. april 2019

Tradisjon tro så var det påskeleir for ungdommer fra 7. klasse og oppover første helga i påsken. Forskjellen i år er at vi ikke dro til Haugli som tidligere år, men leiren var på Ersdaltun i stedet.

Her er det større uteområder, flere hus til rådighet og flere soverom. Dette var helt ypperlig og vi hadde det veldig fint! Vi var rundt 60 ungdommer påmeldt fra hele landet – mange kjente fjes og også noen nye. Talerne på leiren var Steinar Malmin, Lars Fredrik Ellingsen og Lars Fossdal.

Leiren begynte på lørdag 13. april, og det er spente og glade ungdommer som hilser på hverandre og løper rundt på leirstedet for å finne ut hvilke rom de skal sove på. Klokken 19:30 er det kveldsmat og praten går lett rundt alle bordene – «Takk for sist – hvordan går det med deg?», «Hva driver du med for tiden?», «Fortell hva du har gjort i det siste!» – man blir kjent litt på nytt.

Vi ser hva som skjer, men ikke alltid hvorfor

Klokken 20:00 er det kveldsmøte og Steinar Malmin taler for oss. Han tok fram Job 1:1-12. Job var en ulastelig mann som ikke lot seg prege av sin rikdom, men hvordan er det med oss? Og Steinar pekte på alt som skjer rundt Job som han ikke vet om, Job så bare resultatet av en samtale i Himmelen og visste ikke grunnen. Slik er det med oss også, vi vet ikke alltid hva som er grunnen for at noe skjer – vi skal bare ta på oss Guds fulle rustning og vite at da er vi trygge. Etter møtet ble det satt fram is, potetgull og godteri før det var rotid kl. 00:00.

Neste dag var det frokost klokken 08:30. Alle kom seg opp og fikk i seg litt næring før dagens begivenheter. Klokken 09:30 var det møte hvor Lars Fredrik Ellingsen talte over Joh.12:1-13 (Maria salver Jesus) bibelteksten. Hva var det med Marias hjerte som gjorde at hun kunne gi en slik gave til Jesus? Og hvorfor blir ikke alle frelst når porten er åpen? Videre tok han fram Rom. 1:20-21 og fortalte om hvor stor forskjell det er fra nå når vi vokser opp og når han vokste opp. «Kristendom, kjærlighet, tjeneste, troskap – ikke tidsaktuelt. Men det er ikke tiden som sier «følg meg», det er det Jesus som gjør». Så er det en pause på 20 min. før neste møte med Steinar Malmin.

Job ble fratatt alt, men «syndet ikke mot Gud»

Han talte videre i Jobs bok, 1:13-2:13. Hvordan ville vi reagert om vi hadde opplevd å bli fratatt alt slik Job gjorde? «Jeg ville blitt bitter og sint», sa Steinar, «men Job syndet ikke mot Gud.» Vi bør ta Job som et eksempel. Det er vanskelig å si hvorfor noe skjer, det er så mye mellom himmel og jord vi ikke vet om. Etter å ha fått god, åndelige føde fikk vi mat for kroppen igjen kl. 12:30.

Full fart i kanopadlingkonkurranse

Etter at maten var ryddet bort møttes hele gjengen ute for å drive med forskjellige aktiviteter. Noen lå eller satt på brygga og nøt det herlige været, andre sparket ball og andre sto og pratet. Olav Fossdal arrangerte kanopadlekonkurranse som det var veldig mange som ble med på. Det ble veldig trangt ved startstreken – man så ikke vann for bare kanoer! Men man måtte selvfølgelig være med når premien inneholdt cola og annet godt! Sprut, plask, rop, hyl og vill padling kan man si at preget konkurransen. Etter padlinga var det fotball og sandvolleyball som sto på programmet. Her var det også veldig god deltakelse og godt engasjement – det mangler ikke på konkurranseinstinkt i alle fall! Det er en glad og fornøyd gjeng som samles rundt grillene 16:30 for å spise grillmat til middag. Praten går lett og man kan høre latter på alle kanter.

Job måtte bøye seg

På kveldsmøte fortsetter Steinar Malmin å tale ut ifra Job – Job 4:1-8, 8:1-7, 11:2-14, 42:7-8. Job ble veldig fortvilet etter hvert, for han ble beskyldt for synd han ikke hadde gjort og det gjør vondt, men det er galt av Job å stille seg ved siden av Gud. Når Gud møter ham i sin store allmakt kan ikke Job annet enn å bøye seg og gi Gud rett. Etter møtet blir det satt fram godsaker igjen og Lars Fossdal har noen bordkonkurranser før vi går og legger oss.

Jesus velger det som er elendig

Klokken ringer 08:25 dagen etter for å varsle at det er frokost snart. Igjen får man fylt magene med god mat før det er møte kl. 09:30 ved Lars Fossdal. Luk. 19:10, 10:25-37. Jesus gikk til Sakkeus selv om det var mange andre mennesker der som var mer fromme og anerkjente. Jesus er slik at han velger det som er elendig og ikke anerkjent av mennesker. Etter møtet var det ca. 20 min. pause før neste møte.

En ny tid, men Gud er den samme!

Da var det Lars Fredrik Ellingsen som talte ut ifra Kol. 2:2-8 og Matt. 6:31-34. Vi lever i en ny tid, men Gud er fortsatt den samme! Og målet som en kristen er ikke å få det godt her på jorda, men å komme til Himmelen. I dagens samfunn er det selvlivet som er det sentrale – selvrealisering og egoet. Jeg skal ha, jeg skal prestere, jeg skal få, jeg har rett til. Det er ikke slik Bibelen lærer oss å leve. Vi må hjelpe hverandre til Himmelen!

Lunsjen etter møtet går raskt unna før folk går og skifter til gymtøy. Det er på tide å dra i gymsalen hvor Ingunn Larsen og Jon Ragnar Fossdal har ansvar for aktivitetene. De hadde laget flere konkurranser og de kåret forskjellige deltakere med «dagens …». En engasjert gjeng med to engasjerte ledere i spissen blir en meget entusiastisk og energisk blanding av armer, bein, latter, hyl og fikse ideer. Når de kommer tilbake er det taco til middag – et måltid som er et av leirens høydepunkter! Når alle er blitt litt for mette deles vi inn i grupper for å ha gruppemøter. Da er det flere ledere som får med seg en mindre gruppe for samtale. Det er en veldig fin mulighet til å snakke om det man lurer på, tenker på eller noe som er blitt godt – en gyllen mulighet til å hjelpe hverandre til Himmelen!

Hva skjer med deg når Jesus kommer igjen?

Kveldens kveldsmøte er på Sira bedehus, og det her er det en god del av leirdeltakerne som stiller opp og synger for forsamlingen. Lars Fossdal taler ut ifra 2. Pet. 3:10-15a. Himmel og jord skal forgå. Jesus kommer igjen! Hva skjer med deg når han kommer? Når møtet er over reiser vi tilbake til Ersdaltun og spiser blanding av kveldsmat og kveldskos. I kveld finner Lars fram permen med aktiviteter og leker igjen og arrangerer spennende konkurranser. De som deltar blir heiet fram av de som sitter og ser på. Etter konkurransene blir folk sittende rundt omkring å prate eller spille spill. Noen stiller seg ved pianoet og synger og spiller. Man kjenner på en god atmosfære i rommet hvor gode venner er sammen og har det veldig bra.

Så var den siste dagen på leiren kommet – allerede! Det er flere som kommenterer at det har gått alt for raskt og at de føler man akkurat har kommet. Det er oppbruddstemning helt fra morgenen av, for man begynner å pakke og vaske ut mellom frokost og møte. «Ikke glem å ta med ladere og laken!» blir det sagt flere ganger, og «se under sengene om det er noe som ligger der!». Kanskje vi klarer det denne gangen – å reise uten å glemme noe?

En kristen er aldri alene

Det er Lars Fredrik som taler på det siste møtet. Et menneske kan leve et dobbeltliv – man er en person på utsiden og en helt annen på innsiden. Man er ensom på innsiden, for det er ingen som vet hva som er der. Men når du blir kristen er du ikke ensom lenger – for da flytter Jesus inn i hjertet ditt.

Når møtet er ferdig pakker man siste rest inn i bilene og vasker det vi ikke rakk å vaske før møtet. Når alt er klart og alle har fått en bil å sitte på med kjører hele gjengen til Fossdal for å spise middag. Reidun Irene har disket opp med hamburgere, noe alle er godt fornøyd med. Etter en stund med hyggelig prat og god mat er det på tide å si farvel og dra hjem. Med mange «på gjensyn» og «takk for nå» skilles vi og kan se tilbake på en veldig fin leir – både menneskelig og åndelig.

Takken går til Gud for at han var med på leiren og gav oss så mye av sitt ord. Takk for gode samtaler, gode vennskap og gode minner. Takk til Reidun Irene og Olav Fossdal som stelte i stand slik at det ble leir i år også. Takk til Steinar Malin, Lars Fredrik Ellingsen og Lars Fossdal for at dere talte på møtene. Og takk til alle som kom! Det var veldig fint at akkurat DU kom på leiren! Og som kristne kan vi si på gjensyn og være sikker på at vi møtes igjen – enten her på jorden eller i Himmelen! Ikke glem å be for hverandre!

Av Elise Fjell